Община
Община
Туризъм
Новини

Виолета Белчева, старши учител в ПГИ „Рачо Стоянов“ - носител на Приза „Учител на годината - 2019“ в направление Професионално образование

В навечерието на 11 май - денят, в който Българската православна църква почита светите братя равноапостоли и първоучители Методий и Кирил и на най-светлия български празник - 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, се състоя заключителният етап на XXII национален конкурс „Учител на годината“ на Синдиката на българските учители.
Една от най-ярките, знаменателни и емблематични инициативи на СБУ по традиция се превърна в тържествен вълнуващ празник на българското учителство, в подкрепа и за прослава на достойния учителски труд. Синдикатът на българските учители за 22-ри път отличи най-добрите, иновативни и успешни учители и директори от страната. Знаковата церемония по празничното награждаване, която обедини десетки учители от цялата страна и официални гости, бе открита с тържествено слово на председателя на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева.
Поздравителен адрес до СБУ, инициатор на празничното за българското учителство събитие, изпрати Бойко Борисов министър-председател на Република България. Приветствия поднесоха Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България, Красимир Вълчев - министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, Н.Пр. Ахмед Ал Мадбух - посланик на Държавата Палестина в Република България, инж. Пламен Димитров - президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България, д-р Елеонора Лилова - председател на Държавната агенция за закрила на детето, Деница Сачева - заместник-министър на образованието и науката, Живка Първанова - заместник-областен управител на Област София, Албена Михайлова - главен секретар на МОН.
Сред официалните гости на тържествената церемония - израз на уважение към всеобхватните, позитивни и иновативни модерни политики на СБУ за издигане професионалния и социалния статус на учителя и за качествено образование, за добро партньорство, бяха и: проф. д-р Марк Ийст - директор на Майкрософт - Образователен сектор за Европа, Близкия Изток и Азия, Албена Спасова - Майкрософт, директор Образование за Централна и Източна Европа, Десислава Попова - Майкрософт, мениджър Образование - Балкански полуостров, Росица Пенкова - директор на ДИУУ и председател на журито в престижния конкурс на СБУ, директори на дирекции от МОН, началници на регионални управления от страната, представители на Омбудсмана на Република България, социални партньори и приятели на СБУ от ИК „Анубис“, издателство „Булвест - 2000“, Общобългарска фондация „Тангра ТанНакРа“, и др.
През 2019 година в авторитетния конкурс кандидатстваха над 320 учители и директори от цялата страна, от които бяха номинирани 102, а 34 получиха приза. Сред тях са победителите, получили най-високия приз „Учител на годината“ и на Специалната наградата на Председателя на СБУ. Те бяха отличени за професионализъм, отдаденост и новаторство в десет направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално образование, хуманитарно, природо-математическо, изкуства и спорт, професионално образование, директори и помощник-директори, възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници, млади учители, учители - наставници.
Авторитетно жури от ДИУУ - София  към СУ „Св. Климент Охридски” в състав проф. дпн РосицаА Пенкова - Директор на ДИУУ,  доц. д-р Мирена Легурска  и ас. Весела Мирчева, определи най-достойните и заслужили учители.
За голяма гордост на цялата училищна общност г-жа Виолета Иванова Белчева, старши учител в Професионална гимназия по икономика Рачо Стоянов“ - гр. Дряново е победителят в направление "Професионална образование" в тазгодишния конкурс. Призът "Учител на годината" й беше връчен лично от Деница Сачева - заместник-министър на образованието и науката.
Виолета Белчева притежава висше образование, с образователна степен магистър, специалност „Счетоводство и контрол” от  СА „Д.А.Ценов” - Свищов и втора магистърска степен, специалност „Право” и юридическа правоспособност от ВТУ” Св.св. Кирил и Методий”. Носител е на II ПКС от ДИУУ- София  към СУ „Св. Климент Охридски”.
През настоящата учебна година преподава Право, Статистика, Счетоводство ЗИП, Работа в учебно предприятие, Производствена практика - 11 клас; Банково дело, Банково дело - учебна практика, Банков мениджмънт, Статистика - учебна практика, Работа с компютър в предприятието - учебна практика, Бизнес проект учебна практика, Производствена практика -12 клас.
Като преподавател г-жа Белчева умее да насърчава, развива и доразвива индивидуалния потенциал на всеки ученик, съобразено с неговите собствени възможности; мотивира  своите възпитаници да мислят, да са креативни, да приемат предизвикателствата, защото бизнесът иска и търси това - качества особено ценни при овладяване на избраната от тях професия  и за тяхната професионална реализация; прилага съвременен подход на преподаване и комуникация чрез активно използване информационно-комуникационни технологии в обучението по икономическите предмети и по право.
В процеса на учене използва  методите - ролева игра, екипна работа, видео-урок, интегриран урок, решаване на казуси, създаване на презентации по отделни уроци,  дискусия, работа с нормативни документи, изнесени уроци, кръгла маса, семинари, посещения на предприятия и учреждения, организиране на изложби и викторини.
Участва активно в редица тематични форуми и конференции, а в екип с колеги организира и подпомага  провеждането  на  различни училищни и извънучилищни изяви.
Церемонията по награждаването се състоя в хотел „Балкан” (”Шератон”), зала „Роял” с водещ  Драго Драганов. „Това бе един прекрасен  и незабравим празник на българския дух, в който най-ценното е достойната оценка на благородния учителски труд, която ние всички - носителите на приза „Учител на годината“ получихме от компетентното жури. Специални благодарности на педагогическата колегия на ПГИ „Р. Стоянов“ за подкрепата  и към Росица Марчева - председател на ОбщКС на СБУ - Дряново“ - сподели г-жа Белчева.

 

 

Виолета Белчева 1 Виолета Белчева 2
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново