Община
Община
Туризъм
Новини

През 2020 г. празникът на балканските градове „Балканът пее и разказва“ ще се проведе на 6 юни

От почти половин век общините Дряново, Трявна, Елена, Гурково, Котел и Твърдица организират ежегодно Празник на балканските градове „Балканът пее и разказва“. Всяка година домакинът е различен, като през 2020-а Трявна ще поеме щафетата от Дряново.

На работна среща с представители на шестте общини бяха изяснени подробности относно програмата. Бе взето решение празникът да се проведе на 6 юни, събота. По този начин събитието ще бъде обвързано с празника на Трявна и ще се радва на още по-голям интерес.

Чрез жребии бе определена поредността, в която ще се представят шестте общини - първи винаги са домакините, в случая Трявна, втори ще бъдат фолклорните състави и изпълнители от община Елена, трети - Гурково, четвърти - Твърдица, пети - Котел и шести - Дряново.

Официалното откриване на празника е предвидено за 10:30 ч. на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“. Тогава Община Дряново тържествено ще предаде на Община Трявна летописната книга на „Балканът пее и разказва“. Около сцената ще бъдат поставени шатри за всяка община, където занаятчии и творци ще показват своите занаяти и произведения.

След работната среща всички гости посетиха два от най-знаковите музейни обекти в Трявна - Старото школо и Даскаловата къща. Във втория обект представителите на община Дряново - Николай Карагьозов, заместник-кмет, и Татяна Декова, старши-експерт в дирекция „Хуманитарна и инвестиционна политика“, споделиха новината, че ученици от клуб „Млади възрожденци“ в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ репетират легендарната постановка „Майстори“. Тя е написана от дряновския драматург Рачо Стоянов и разказва историята за майсторския дуел между Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца (от дряновското село Бочуковци), при който са изработени дърворезбите на таваните в къщата на хаджи Христо Даскалов. Домакините от Трявна отправиха покана за представяне на постановката в самата къща.

 

Балканът пее и разказва 2 Балканът пее и разказва 3 Балканът пее и разказва 4 Балканът пее и разказва 1 Балканът пее и разказва 5 Балканът пее и разказва 6 Балканът пее и разказва 7
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново