Община
Община
Туризъм
Новини

Противоепидемични мерки на територията на община Дряново, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

ЗАПОВЕД

258

   гр. Дряново, 14.05.2020 г.

 

 

На основание чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА и във връзка със Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването

 

НАРЕЖДАМ:

 

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на община Дряново, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.:

1. Всички работодатели и органи по назначаване, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, организират дистанционна форма на работа за служителите си.

2. Когато е невъзможно прилагане на дистанционна форма на работа, работодателите/органите по назначаване задължително организират провеждането на следните противоепидемични мерки в работните помещения:

а/ дезинфекция, съгласно алгоритъм, посочен в Приложение № 1;

б/ недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести /повишена температура, кашлица, хрема и други/;

в/ инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете, съгласно Приложение № 2 и осигуряване на сапун, вода и дезинфектант;

г/ създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко 1,5 м;

д/ осигуряване на лични предпазни средства на персонала в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска на работното място /защитна маска за лице, шлем, ръкавици и др./.

3. При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 м. е задължително използване на защитна маска за лице или предпазен шлем. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице или предпазен шлем, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.

4. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на граждани, освен мерките по т. 2 и т. 3, прилагат и следните противоепидемични мерки:

а/ организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито.

б/ осигуряват дезинфектант за ръце на входа;

в/ създават организация за контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица с цел недопускане струпване на хора и спазването на дистанция;

г/ поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.

5. Всички лица, когато се намират в закрити обществени места са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата /в т.ч. кърпа, шал, шлем и др./.

6. По смисъла на настоящата заповед „обществени места“ са общодостъпни за всяко лице места, като обществен транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове, места, на които се предоставят обществени и други услуги.

7. Противоепидемичната мярка за спазване на физическа дистанция от по-малко 1,5 м. разстояние между лицата, които не са от едно семейство/домакинство се спазват от всички лица, които се намират на открити обществени места /в т.ч. паркове, улици, автобусни спирка/.

II. Противоепидемичните мерки по т. I, 1-4 са задължителни за прилагане от всички работодатели/органи по назначаване на физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с акт на държавен орган за времето на обявената извънредна епидемична обстановка.

III. Лицата по т. II са отговорни за организиране на прилагането и изпълнението на въведените с тази заповед противоепидемични мерки.

IV. Заповедта влиза в сила на 14.05.2020 г.

 

 

Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново