Община
Община
Туризъм
Новини

Дряново - малкият град на големите таланти

Сгушен сред красивите склонове на Стара планина, Дряново съчетава в себе си очарованието на малкия град и творческия дух на своите жители.

Днес ще ви разкажа историята на Гергана Симеонова , чието изкуство докосва и вдъхновява. Тя завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства в гр. София със специалност „Дърворезба“. Започва своето обучение там след успешно положени изпити, което я отклонява от първоначалното ѝ желание да учи в школата в гр. Трявна.

Година и половина след своето завършване Гергана продължава с уроци по рисуване и работи при известния резбар Петър Крушев, чието ателие е винаги отворено и готово да посрещне всеки, който желае да научи нещо ново или просто свободно да твори. По-късно Гергана се насочва към иконописта и се завръща в Дряново, като скоро след това продължава обучението си в Търновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, записвайки специалност „Иконография“. Завършва през 2002 г., а задачата, заложена в дипломната ѝ работа, е да изпише в екип олтара на параклиса „Рождество Христово” в  Патриаршеския манастир „Св. Троица” край Велико Търново.

Интересна е и историята на манастира, който по време на завладяването на Търново е бил ограбен и разрушен, като със средства събрани от местното население през 1847 г. той отново е изграден. Тогава е построена и нова църква, дело на първомайстор Колю Фичето. По-късно, вследствие на силно земетресение, манастирът отново е разрушен и изграден за пореден път, но дизайна на новата реконструирана църква е значително опростен и се различава от този на Колю Фичето.

Гергана се вдъхновява да се занимава с иконопис на първо място заради вярата си в Бог. За това също допринасят уроците ѝ по рисуване и работата в ателието, които я срещат с хора, които обръщат вниманието ѝ към богословието. Първоначалното ѝ желание е да се занимава едновременно с иконопис и дърворезба, но впоследствие осъзнава, че всяко от тях изисква задълбочено внимание и прецизност и така съсредоточава усилията си основно към иконопис и стенопис, с които се занимава вече 20 години.

Тя получава покана за участие в тазгодишния  брой на каталога "Християнско изкуство" - 2020 г. на Московската патриаршия на Руската православна църква от издателя Игор Кондратович. Така се превръща в единствения българин, участващ в това престижно издание.

Каталогът „Християнско изкуство“ представя уникална сбирка с творби на художници и архитекти, които работят в различни области на съвременното християнско изкуство предимно в Русия, но участват и представители от други държави - Сърбия, Молдова, Румъния, Украйна, Полша, Гърция, България, Литва.

Това съвсем не е първото ѝ постижение. Гергана е член на българското иконографско сдружение основано през 2005 г. Тя участва в неговите изложби в различни градове, като има и 3 самостоятелни такива.

Гергана изписва множество църкви, манастири и параклиси в екип. В това число Православното духовно средище „Успение Богородично” в гр. Кърджали, храма „Св. Йоан Предтеча” в гр. Габрово, параклисите в с. Маринка и с. Извор – Бургаско.

В периода 2007- 2010 г. работи самостоятелно и изписва храм „Св. Димитрий” гр. Добрич.

Гергана се занимава и с преподавателска дейност към НЧ „Дряновска пробуда – 2008” гр. Дряново, като води клас по изобразителни и приложни изкуства.

През 2016 г. участва в Международна майсторска надпревара по иконопис в Етнографски музей на открито „Етър“ в рамките на 15ти  Международен панаир на традиционните занаяти. Присъдена ѝ е специалната награда на  ЕМО „Етър“. 

Към този момент работи в Исторически музей – Дряново като екскурзовод в Икономовата къща, където се помещават две експозиции с икони, дърворезби и стенописи от Дряновския край.

Като човек, обичащ да прекарва повече време вкъщи и творец, чието творчество изисква спокойствие и вглъбяване епидемичната обстановка повлиява положително на Гергана, която работи усилено върху новите си творчески проекти, с които може би скоро ще зарадва и  дряновци.

На въпросът ми какво би пожелала на своите съграждани Гергана каза следното:

„Пожелавам им да са здрави, да излязат по-силни от връхлетялата ни ситуация и да не губят вяра в доброто и бъдещето. Всеки трябва да дава най-доброто от себе си , каквото му е по силите.“

Да разговаряш с личност като Гергана, чиято творческа енергия може лесно да бъде усетена е истинско удоволствие. Благодарна съм, че имах шанса да проведа този вълнуващ разговор и да Ви потопя в атмосферата на нейното творчество.

 

 

По материала работи: Белослава Енчева

 

Дряново - малкият град на големите таланти Дряново - малкият град на големите таланти
Услуги
Услуги

услуги за глухи лица Достъп за глухи лица


Актуално
Звук и светлина
3D Mapping
Видео клип Дряново